Λεύκανση

Ένα λευκό και λαμπερό χαμόγελο προσδίδει εκτός από ομορφιά ,γοητεία και αυτοπεποίθηση. Για αυτό και η επιθυμία για λευκά δόντια είναι πάντα μεγάλη.

Τα δόντια αποχρωματίζονται είτε λόγω ενδογενών παραγόντων όπως ηλικία,τραυματισμός ,φάρμακα ( χρώσεις τετρακυκλίνης ,φθορίαση σε παιδική ηλικία)  είτε λόγω εξωγενών παραγόντων όπως το κάπνισμα και τροφές που περιέχουν χρωστικές:καφές ,τσάι,κόκκινο κρασί,σοκολάτα κ.α.

Η πλέον ανώδυνη,συντηρητική και αποτελεσματική θεραπεία για τον αποχρωματισμό των δοντιών είναι η λεύκανση.

Λεύκανση μπορούν να κάνουν σχεδόν όλοι. Αντενδείξεις αποτελούν:

  • Άτομα κάτω των 18 ετών (Βάσει κοινοτικής οδηγίας 2011/84/EU)
  • Έγκυες και θηλάζουσες

Ενώ υπάρχουν περιορισμοί σε:

  • Άτομα με εκτεταμένες προσθετικές εργασίες αποκατάστασης με ρητίνη η πορσελάνη σε πρόσθια κυρίως δόντια. Δεν  μπορεί η λεύκανση να αλλάξει το χρώμα των αποκαταστάσεων.
  • Άτομα με τερηδονικές βλάβες και εκτετατεμένες υφιζήσεις στα ούλα τουλάχιστον μέχρι να αξιολογηθούν και κατά περίπτωση θεραπευθούν .
  • Άτομα με αλλεργία στο υλικό της λεύκανσης

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται κλινική εξέταση και αξιολόγηση από τον οδοντίατρο προτού πραγματοποιηθεί η διαδικασία της λεύκανσης.

Υπάρχουν σήμερα τρείς τρόποι να γίνει η λεύκανση :

  • Στο ιατρείο με την χρήση ισχυρότερων σκευασμάτων λεύκανσης που ενεργοποιούνται  με την βοήθεια laser ή led.
  • Στο σπίτι με την χρήση εξατομικευμένων ναρθήκων λεύκανσης
  • Συνδυαστική θεραπεία που είναι και προτιμότερη

Στο ιατρείο μας η λεύκανση γίνεται με την πολλαπλώς βραβευμένη συσκευή λεύκανσης της Beyond

Εξαρτάται από την περίπτωση και το προσδοκόμενο αποτέλεσμα.

Και πάλι εξαρτάται από την περίπτωση. Μπορεί να γίνουν μέχρι και 10 τόνοι πιο λευκά αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και μη προβλέψιμη. Δόντια με γκρί απόχρωση ανθίστανται στην λεύκανση.

Πρέπει να να κάνει κάτι ο ασθενής πριν, κατά την διάρκεια και  μετά την θεραπεία?

Πρίν την λεύκανση και αφού έχει γίνει αξιολόγηση του περιστατικού προηγείται αποτρύγωση , σοδοβολή και στίλβωση προκειμένου να απομακρυνθούν οι επιφανειακές χρωστικές.

Κατά την περίοδο της λεύκανσης και μόνο πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα και κάποιες τροφές με έντονες χρωστικές.

Μετά  το τέλος της θεραπείας ακολουθεί ο ασθενής το καθημερινό πρωτόκολλο στοματικής υγιεινής.

Το αποτέλεσμα διαρκεί για αρκετά χρόνια,αλλά εξαρτάται και από τις ατομικές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφών με χρωστικές. Με την επίβλεψη του οδοντίατρου μπορεί να γίνεται συντήρηση του αποτελέσματος  μέσω τακτικών αποτρυγώσεων, αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής και αναμνηστικής εφαρμογής σκευασμάτων λεύκανσης.

Σε δόντια με έντονη σκούρα απόχρωση- δυσχρωμία λόγω είτε τραυματισμού είτε ατελούς επεξεργασίας του μυλικού θαλάμου κατά την διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας απαιτείται εσωτερική λεύκανση που γίνεται σε 2-3 συνεδρίες στο ιατρείο.

Όχι δεν υπάρχουν κίνδυνοι από την λεύκανση εφόσον γίνονται με την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Η παρουσία μικρής ευαισθησίας σε μερικές περιπτώσεις  είναι παροδική.

Κορυφαίο σύστημα λεύκανσης Beyond

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε το κορυφαίο σύστημα λεύκανσης της Beyond, βραβευμένο για 8η συνεχή χρονιά ως το καλύτερο σύστημα επαγγελματικής λεύκανσης παγκοσμίως.