Παιδοδοντία

Σε όλα τα παιδιά γίνεται διδασκαλία στοματικής υγιεινής ενώ συνίσταται η ένταξη σε πρόγραμμα τακτικής παρακολούθησης με απώτερο σκοπό την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων.

Φθορίωση

Το φθόριο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συχνότητα και σοβαρότητα της τερηδόνας τόσο από ερευνητές των Η.Π.Α. όσο και από ερευνητές άλλων χωρών του κόσμου. Σε ένα επιστημονικό επίπεδο, τα οφέλη της τοπικής φθορίωσης περιλαμβάνουν την πρόληψη της απομετάλλωσης , την επαναμετάλλωση της πρόωρης φθοράς, τη μείωση της διαλυτότητας της αδαμαντίνης, και τη μεγιστοποίηση της αντοχής του σμάλτου ενάντια στη φθορά και στις τερηδονικές βλάβες.

Η κυριότερη πηγή φθορίου είναι η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας αλλά ο οδοντίατρος μπορεί να προτείνει την χρήση σκευασμάτων με υψηλή συγκέντρωση φθορίου σε παιδιά ηλικίας συνήθως 6 ετών και άνω ,σε παιδιά που έχουν συνειδητοποιήσει οτι πρέπει να φτύνουν και όχι να καταπίνουν το ειδικό τζέλ.Η χρήση του φθορίου στο οδοντιατρείο ποικίλλει από 3-4  φορές το χρόνο σε παιδιά υψηλού τερηδονικού κινδύνου σε 1 φορά το χρόνο σε παιδιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

 Με ειδικά τζελ ή βερνίκια γίνεται επάλειψη των δοντιών και δημιουργείται έτσι μια αποθήκη φθορίου που απελευθερώνεται σταδιακά. Οι φθοριώσεις μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση της τερηδόνας μέχρι και κατά 45 τοις εκατόν.

Οι φθοριώσεις σε ασθενείς που ακολούθουν ορθοδοντική θεραπεία καλό είναι να γίνονται κάθε τέσσερεις μήνες.

Sealants και προληπτικές εμφράξεις ρητίνης

Πρόκειται για μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο προφύλαξης των οπισθίων δοντιών των παιδιών από την τερηδόνα. Τα οπίσθια δόντια φέρουν στην μασητική τους επιφάνεια έντονες αύλακες στις οποίες μαζεύονται τροφές ,αποικίζονται από μικρόβια με αποτέλεσμα τον σχηματισμό τερηδόνας. Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία τα παιδιά σχολικής ηλικίας εμφανίζουν τερηδόνα σε αυτές τις περιοχές σε ποσοστό 50%.

Αφού απομονωθούν τα οπίσθια δόντια των παιδιών ακολουθεί καθαρισμός της μασητικής τους επιφάνειας με την βοήθεια της αεροαποτριβής και ακολουθεί τοποθέτηση λεπτόρευστης ρητίνης . Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε ένα ραντεβού.