Ορθοδοντική

Ορθοδοντική με μεταλλικά και κεραμικά brackets

Η Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διευθέτηση των δοντιών στο στόμα και την καθοδήγηση των γνάθων σε αρμονική σχέση μεταξύ τους. Σκοπός της ορθοδοντικής θεραπείας είναι να αποκαταστήσει τις διαταραχές της σύγκλεισης και να αποδώσει στο στόμα αφενός τη μέγιστη λειτουργικότητά του κι αφετέρου την ιδανική αισθητική .Με τον όρο σύγκλειση εννοούμε την σχέση μέγιστης συναρμογής των δοντιών της άνω γνάθου με την κάτω. Μια ιδανική σύγκλειση μας επιτρέπει να έχουμε σωστότερες αναλογίες προσώπου, πιο υγιή δόντια, καλύτερη μάσηση, καλύτερη άρθρωση, καλύτερη φώνηση, καλύτερη υγεία και φυσικά αρμονικό όμορφο χαμόγελο. Άλλος σημαντικός στόχος είναι η διευκόλυνση της στοματικής υγιεινής για την καλύτερη πρόγνωση των δοντιών. Τα στραβά δόντια δυσκολεύουν την άσκηση σωστής στοματικής υγιεινής με επακόλουθο την πρόκληση τερηδονικών βλαβών και φλεγμονών στα ούλα. Τοποθετώντας τα δόντια στις σωστές θέσεις στην γνάθο, έχουμε ορθή κατανομή των μασητικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η καταπόνηση των ούλων, των γνάθων αλλά και των ίδιων των δοντιών, η πρόκληση ενός μελλοντικού περιοδοντικού προβλήματος, ή επώδυνου συνδρόμου  της κροταφογναθικής διάρθρωσης.

Ένας από τους τρόπους μετακίνησης των δοντιών είναι μεταλλικά brackets- “σιδεράκια”. Tα brackets συγκολλώνται στην πρόσθια επιφάνεια των δοντιών και συνδέονται μεταξύ τους με σύρματα που θα μετακινήσουν τα δόντια στην επιθυμητή τους θέση.

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον ορθοδοντικό συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 6-8 ετών, για ένα πρώτο έλεγχο.

Αξιολογείται η ανάγκη ή όχι θεραπείας και προσδιορίζεται , αναλόγως της περιπτώσεως, η κατάλληλη ηλικία έναρξης της.

Ορθοδοντική ενηλίκων

Το πεδίο της ορθοδοντικής δεν περιορίζεται στα παιδιά όπως κακώς εννοείται πολλές φορές αλλά περιλαμβάνει και τους ενήλικες.

 • η ορθοδοντική θεραπεία δεν πραγματοποιήθηκε στην παιδική ηλικία για διάφορους λόγους και τώρα, είτε για αισθητικούς είτε για λειτουργικούς λόγους, ο ασθενής θέλει να αποκαταστήσει το πρόβλημα.
 • η ορθοδοντική θεραπεία πραγματοποιήθηκε στην παιδική ηλικία αλλά  υποτροπίασε κατόπιν
 • για προσθετικούς λόγους ,είτε για να κλείσει κάποιο κενό είτε για να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για μία προσθετική αποκατάσταση(γέφυρα,εμφύτευμα,στεφάνη),είτε σε οριζόντιο επίπεδο είτε σε κάθετο σε σχέση με τον ανταγωνιστή οδοντικό φραγμό.
 • έχουν “μεταναστεύσει ” τα δόντια κυρίως λόγω περιοδοντικών προβλημάτων δημιουργώντας αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα

Λόγω των αυξημένων αισθητικών απαιτήσεων στους ενήλικες υπάρχουν οι παρακάτω εναλλακτικές εκτός από τα κλασσικά μεταλλικά σιδεράκια.

 • κεραμικά αισθητικά brackets
 • Γλωσσικά σιδεράκια
 • Αόρατοι νάρθηκες

Αόρατη ορθοδοντική (invsalign)

To Invisalign είναι μια μέθοδο ορθοδοντικής θεραπείας που εφαρμόζεται στην Αμερική για περισσότερο από μία 15ετία και μπορεί να θεραπεύσει με πραγματικά αόρατο τρόπο ένα μεγάλο μέρος των ορθοδοντικών προβλημάτων.

Μια μέθοδος πραγματικά αόρατη είναι το Invisalign που εφαρμόζεται στην Αμερική πάνω από 15 χρόνια και πλέον έχει εκτεταμένη εφαρμογή παγκοσμίως, γιατί με τις συνεχείς βελτιώσεις του μπορεί πια να θεραπεύσει ένα ευρύτερο φάσμα ορθοδοντικών προβλημάτων.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την χρήση μίας σειράς κινητών διαφανών ναρθήκων που αλλάζονται κάθε περίπου 3 εβδομάδες. Κάθε ένας από αυτούς τους νάρθηκες μετακινεί τα δόντια από λίγο τα δόντια ώστε  σταδιακά να ισιώνουν και αποκαθίσταται το μασητικό επίπεδο.

Η μέθοδος δεν ενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις όπως σκελετικές ανωμαλίες και σοβαρά προβλήματα σύγκλεισης.

Ο εξειδικευμένος ορθοδοντικός  αφού διενεργηθούν ακτινογραφική και κλινική εξέταση αποφασίζει για την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής όπως και χρονική διάρκεια και το κόστος της θεραπείας.

 • Είναι διαφανή και δεν φαίνονται
 • Είναι κινητά οπότε αφαιρούνται κατά την διάρκεια του φαγητού και για να πλύνουμε τα δόντια μας
 • Είναι εξατομικευμένα για κάθε ασθενή. Το εργαστήριο κατασκευάζει μια εξατομικευμένη σειρά ναρθήκων για κάθε ασθενή
 • Είναι πολύ άνετα και μέσα στο στόμα. Δεν υπάρχουν σύρματα ή άγκιστρα που προκαλούν ενόχληση