Προληπτική Οδοντιατρική

Οδοντιατρικός έλεγχος

Θα έχετε πιθανόν ακούσει οτι πρέπει να γίνεται προληπτικός οδοντιατρικος έλεγχος (check-up) κάθε 6 μήνες ,αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές. Για κάποιους δεν χρειάζεται τόσο συχνά και για κάποιους άλλους χρειάζεται ακόμα ποιο συχνά.

Ο οδοντίατρος σας είναι αυτός που θα σας προτείνει την συχνότητα των οδοντιατρικών σας check-up ανάλογα με την κατάσταση της στοματικής σας υγείας. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ένωση το χρονικό αυτό διάστημα κυμαίνεται μεταξύ 3 μηνών και ενός έτους αναλόγως της υγείας των δοντιών ,των ούλων σας και της πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων. Επιβαρυντικοί θεωρούνται παράγοντες όπως το κάπνισμα και ο σακχαρώδης διαβήτης .

Απαιτείται λοιπόν εξατομικευμένη οδοντιατρική φροντίδα.

Αποτρύγωση-Καθαρισμός των δοντιών

Πρόκειται για την διαδικασία αφαίρεσης της πέτρας (τρυγίας) από τις επιφάνειες των δοντιών.

Αφού τελειώσουμε με την κλινική εξέταση και καταγραφή τυχόν ευρημάτων προχωρούμε στον καθαρισμό των δοντιών. Ο καθαρισμός περιλαμβάνει την υπερουλική απομάκρυνση της πλάκας ή πέτρας με ειδική συσκευή υπερήχων και όπου κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται και ειδικά εργαλεία χειρός .

Ακολουθεί αφαίρεση επιφανειακών χρωστικών με την βοήθεια σοδοβολής.

Αφού απομακρυνθεί όλη η “ορατή” πέτρα, οι επιφάνειες των δοντιών στιλβώνονται με ειδική πάστα .

Στο τέλος αυτής της επίσκεψης γίνεται διδασκαλία  στοματικής υγιεινής ( επίδειξη ορθής χρήσης οδοντόβουρτσας, οδοντικού νήματος, μεσοδόντιου καθαρισμού) .

Η διαδικασία της αποτρύγωσης είναι ανώδυνη αλλά σε περιπτώσεις που η μικρή ενόχληση δεν είναι ανεκτή από τον ασθενή υπάρχει η δυνατότητα για αναισθησία.