Προσθετική Δοντιών

Στεφάνες

Η στεφάνη είναι ένα είδος αποκατάστασης δοντιών που έχουν χάσει μεγάλο μέρος της οδοντικής ουσίας είτε λόγω κατάγματος ή τερηδόνας ή έχουν πολύ μεγάλα σφραγίσματα όπου γίνεται ολική κάλυψη των δοντιού .

Το δόντι παρασκευάζεται από τον οδοντίατρο ώστε να αποκτήσει το ειδικό σχήμα που απαιτείται και κατόπιν γίνεται η αποτύπωση και η αποστολη αυτου στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο  για να κατασκευαστεί.

Κατά την φάση της αναμονής κατασκευής της τελικής αποκατάστασης το παρασκευασμένο δόντι καλύπτεται από μία προσωρινή αποκατάσταση.

Η τελική αποκατάσταση αφού ελεγχθεί για την σωστή εφαρμογή και αισθητική της συγκολλάται με κατάλληλες οδοντιατρικές κονίες.

Έτσι αποκαθίσταται όχι μόνο η αντοχή και δύναμή του δοντιού αλλά και το σχήμα και το χρώμα ώστε να ταιριάζει αρμονικά με τα υπόλοιπα δόντια του οδοντικού φραγμού.

Οι στεφάνες διακρίνονται:

  • στις μεταλλοκεραμικές , όπου ο σκελετός τους είναι από μέταλλο και εξωτερικά καλύπτονται από πορσελάνη
  • και στις ολοκεραμικές που αποτελούνται εξολοκλήρου από κεραμικό υλικό , ζιρκόνιο ή διπυριτικό λίθιο.
  • Με σημαντικότερο την εξαιρετική αισθητική τους. Η έλλειψη μετάλλου προσδίδει στην αποκατάσταση φυσικότητα ενώ αποφεύγεται η μαύρη γραμμή που εμφανίζουν οι μεταλλοκεραμικές στεφάνες με την πάροδο του χρόνου .
  • Η παρασκευή του δοντιού είναι συντηρητικότερη ενώ
  • Αποφεύγονται περιπτώσεις αλλεργίας που εμφανίζουν κάποιοι ασθενείς σε κράματα μετάλλου.

Το κόστος τους είναι ψηλότερο από αυτό των μεταλοκεραμικών στεφανών.

Ένθετα και επένθετα 

Όταν μέγαλο μέρος της οδοντικής ουσίας έχει χαθεί λόγω τερηδόνας ή άλλης αιτίας όπως κατάγματος ή αποτριβών , και δεν μπορεί να αποκατασταθεί με την βοήθεια απλής έμφραξης τότε η χρήση των ενθέτων αποτελεί μία άριστη σύγχρονη αποκατάσταση που ταυτόχρονα σέβεται την πολύτιμη οδοντική ουσία που έχει εναπομείνει.

Η κατασκευή τους μπορεί να γίνει από “λευκό” κεραμικό υλικό η από ειδικά blocks ρητίνης ενισχυμένα με κεραμικούς κρυστάλλους.Η διαφορά των επενθέτων από τα ένθετα είναι οτι  στα επένθετα καλυπτέται και η μασητική επιφάνεια του δοντιού ενισχύοντας την αντοχή του.Η κατασκευή τους γίνεται από οδοντοτεχνικό εργαστήριο ενώ η συγκόλληση του γίνεται με ειδική πολύ ισχυρή κόλλα που ενισχύει περισσότερο την αντοχή του δοντιού.

Είναι δύσκολο να καθοριστεί πότε είναι καλύτερη λύση το ένθετο-επένθετο αντί της στεφάνης . Ρωτήστε τον προσθετολόγο αν στην  δική σας περίπτωση ενδείκνυται αυτού του είδους η αποκατάσταση.

Γέφυρες

Οι γέφυρες είναι μια ακίνητη αποκατάσταση που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια. Απαραίτητη προυπόθεση για την κατασκευή τους είναι η παρασκευή των γειτονικών δοντιών και η κάλυψη τους με στεφάνες. Οι γέφυρες χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική για παρα πολλά χρόνια με επιτυχία αν και τα τελευταία χρόνια προτιμάται η χρήση των οδοντικων εμφυτευμάτων σε περιπτώσεις απώλειας δοντιών.

Σε σχέση με τα οδοντικά εμφυτεύματα  έχουν μικρότερο κόστος αλλά “θυσιάζονται” μέσω της παρασκευής τους τα δύο παρακείμενα δόντια προκείμενου να καλυφθεί η απουσία ενός.

Η κατασκευή τους όπως και στην περίπτωση της στεφάνης μπορεί να γίνει είτε από μέταλλο με κεραμική κάλυψη είτε από ζιρκόνιο που υπερτερεί αισθητικά.

Μερικές οδοντοστοιχίες

Είναι κινητές προσθετικές εργασίες που αντικαθιστούν κάποια δόντια που έχουν χαθεί. Αποτελούνται από μεταλλικό σκελετό, ακρυλική  βάση και τεχνητά ακρυλικά δόντια.
Όπως και οι ολικές οδοντοστοιχίες, δεν είναι μόνιμα κολλημένες στο στόμα, αλλά τοποθετούνται και αφαιρούνται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας.
Επεκτείνονται αμφοτερόπλευρα ανεξάρτητα από το αν έχουν χαθεί δόντια μόνο δεξιά ή μόνο αριστερά. Η συγκράτηση τους γίνεται είτε με ειδικά μεταλλικά άγκιστρα είτε με την βοήθεια συνδέσμων ακριβείας στην επιφάνεια των φυσικών δοντιών.

Το μειονέκτημα τους είναι οτι πρόκειται για κινητές αποκαταστάσεις αλλά πλεονεκτούν στο ότι η κατασκευή τους είναι σχετικά γρήγορη ενώ αν στην πορεία του χρόνου ένα ή περισσότερα δόντια χαθούν δεν χρειάζεται να κατασκευαστεί νέα αλλά αφού γίνει αποτύπωση από τον οδοντίατρο επιδιορθώνεται με τη προσθήκη ακρυλικών δοντιών.

Ολικές οδοντοστοιχίες 

Πρόκειται για κινητές προσθετικές εργασίες κατασκευασμένες από ρόζ ακρυλικό πάνω στο οποίο τοποθετούνται ακρυλικά δόντια .

Η ολική νωδοτητα αποτελεί μια σημαντική μορφή αναπηρίας αφού δεν μπορούμε πλέον να μασήσουμε, να μιλήσουμε σωστά και να χαμογελάσουμε ενώ παράλληλα επηρεάζεται σημαντικά η μορφή του προσώπου. Οι μύες του προσώπου ατροφούν ,τα οστά των γνάθων απορροφούνται, εμφανίζονται ρητίδες ενώ το πρόσωπο αποκτάει γεροντική μορφή. Ως συνέπεια των παραπάνω επηρεάζεται η σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου .

Η “δημιουργία” εξατομικευμένων οδοντοστοιχιών από ακρυλικό και τεχνητά δόντια υψηλής αισθητικής αποκαθιστά το σύνολο των προαναφερθέντων προβλημάτων χαρίζοντας στο άτομο αυτοπεποίθηση και όμορφο χαμόγελο.

Ο ασθενής συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία κατασκευής ενώ μπορεί να γίνει “αντιγραφή’ των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χαμογέλου του ασθενούς όταν τα φυσικά δόντια υπήρχαν στον φραγμό μέσω φωτογραφίας.

Ολική στοματική  αποκατάσταση 

Όπως αναφέρει και το όνομα πρόκειται για την αντικατάσταση του συνόλου των δοντιών ενος ασθενούς.Συνδυάζει την αισθητική με  την επιστήμη της επανορθωτικής οδοντιατρικής με σκοπό την προαγωγή της υγείας της αισθητικής και της λειτουργικότητας του στόματος.

Απευθύνεται σε ασθενείς με πολλά ελλείποντα δόντια,πολλαπλές αποτυχημένες εμφράξεις, πολυτερηδονισμό, ασθενείς με εκτεταμένες αποτριβές λόγω βρυγμού (τρίξιμο δοντιών) είτε τέλος ασθενείς με γενετικά νοσήματα όπως η ατελής αδαμαντινογένεση.

Η θεραπεία  μπορεί να περιλαμβάνει εμφυτεύματα,στεφάνες ,ένθετα, επένθετα,οδοντοστοιχίες είτε συνδυασμό αυτών.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα απαιτητική εργασία που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία απο τον επεμβαίνοντα.

Αποκατάσταση φθαρμένης οδοντοφυίας με ελάχιστη ή χωρίς  απόκοπη οδοντικής ουσίας

Η εκτεταμένη φθορά της οδοντοφυίας μπορεί να οφείλεται στον βρυγμό (τρίξιμο-σφίξιμο των δοντιών) ,σε χημική διάβρωση λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης όξινων τροφών, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είτε συχνών εμέτων.

Η σύγχρονη επανορθωτική-συγκολλητική οδοντιατρική στοχεύει στην αποκατάσταση της οδονταφυίας με ελάχιστη ή και χωρίς καθόλου αποκοπή οδοντικής ουσίας.

Της θεραπείας πάντα προηγείται αποσαφήνιση του αιτιολογικού παράγοντα και εξάλειψη του .

Smile makeover

Η αποκατάσταση ενός λαμπερού ,λευκού ,αρμονικού και προπάντως υγιούς χαμόγελου μπορεί να περιλαμβάνει λεύκανση,κεραμικές όψεις ,όψεις ρητίνης είτε άλλες πιο εξειδικευμένες θεραπείες. Για κάθε έναν το επιθυμητό τέλειο χαμόγελο σημαίνει κάτι διαφορετικό όποτε ο ασθενής συναποφασίζει με τον οδοντίατρο την θεραπεία που ταιριάζει στις ανάγκες του.