Ενδοδοντική θεραπεία

Ενδοδοντική θεραπεία

Η ενδοδοντική θεραπεία ή αλλιώς απονεύρωση απαιτείται όταν ο πολφός του δοντιού (πρόκειται για μαλακό ιστό στο εσωτερικό του δοντιού που αποτελείται από νεύρα και αγγεία ) μολύνεται είτε μέσω της οδοντικής τερηδόνας είτε μέσω τραυματισμού του δοντιού . Αυτή η μόλυνση μπoρεί να εξαπλωθεί μέσω των ριζικών σωλήνων του δοντιού  και να οδηγήσει σε απόστημα.

Το δόντι δεν μπορεί να θεραπευθεί από μόνο του ενώ η λήψη αντιβιοτικής αγωγής από μόνη της δεν αρκεί για την θεραπεία του δοντιού.

Χωρίς θεραπεία η μόλυνση θα εξαπλωθεί στο οστό γύρω από το δόντι με τελικό αποτέλεσμα την εξαγωγή του.

Η ενδοδοντική θεραπεία περιλαμβάνει  την αφαίρεση του νεκρού πολφού , την κατάλληλη επεξεργασία των ριζικών σωλήνων και τέλος την έμφραξη τους με ένα ειδικό υλικό την γουταπέρκα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα επαναμόλυνσης.

Κατόπιν το δόντι σφραγίζεται μόνιμα και τοποθετείται στεφάνη  ή επένθετο ωστε να αποφευχθει η πιθανότητα κατάγματος.

Η διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας είναι απολύτως ανώδυνη ένω πάντα γίνεται με την χρήση ελαστικής απομόνωσης για την απόφυγη μόλυνσης αλλα και τυχόν κατάποσης μικροεργαλείων

Επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας

Λόγω της πολύπλοκης μορφολογίας των ριζικών σωλήνων και της στενότητας ή της ιδιομορφίας που μερικές φορές παρουσιάζουν μπορεί μέρος του πολφού να μην έχει αφαιρεθεί επαρκώς οπότε να επαναμολυνθεί και να εμφανίσει εκ νέου συμπτώματα, πολλες φορές ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια.

Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται επανάληψη που πρέπει να γίνεται απο ειδικό ενδοδοντολόγο.

Ακρορριζεκτομή

Όταν έχει πραγματοποιηθεί η ενδοδοντικη θεραπεία ή η επανάληψη της και η φλεγμονή επιμένει εντοπιζόμενη κυρίως στην περιοχη του ακρορριζίου τότε ως τελευταία λυση διάσωσης του δοντιού απομένει η χειρουργική ακρορριζεκτομή.

Ανασηκώνονται τα ούλα αφαιρείται ο μολυσμένος ιστός καθως και μέρος του ακρορριζίου και τέλος εμφράσσεται το ακρορρίζιο με την χρήση ειδικών σύγχρονων βιοσυμβατών υλικών για να μην επαναμολυνθεί.