Εμφυτεύματα

Τοποθέτηση εμφυτευμάτων

Τα εμφυτεύματα αποτελούν την μεγαλύτερη επανάσταση των τελευταίων ετών στην οδοντιατρική. Ουσιαστικά πρόκειται για μία οδοντική ρίζα από τιτάνιο. Το τιτάνιο έχει την ιδιότητα να ενσωματώνεται στο οστό των γνάθων εφόσον τηρούνται τα ορθά πρωτόκολλα χειρουργικής τοποθέτησης και προσθετικής αποκατάστασης. Αφού γίνει οστεοενσωμάτωση του εμφυτεύματος, μία στεφάνη τεχνητό δόντι εφαρμόζεται πάνω στο εμφύτευμα.Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει αυτή την στιγμή στα φυσικά δόντια, έχοντας την εμφάνιση και την αίσθηση ενός φυσικού δοντιού

Πλεονεκτήματα

  • Αποφεύγεται ο τροχισμός των υγιών παρακείμενων δοντιών
  • Δεν τερηδονίζονται και κατα συνέπεια δεν χρειάζονται ποτέ απονεύρωση
  • Διατηρούν το οστό το οποίο διαφορετικά θα χανόταν στην περίπτωση απώλειας του φυσικού δοντιού
  • Υψηλά ποσοστά επιτυχίας 95-99% βάσει βιβλιογραφικών δεδομένων
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση ενός ή όλων των φυσικών δοντιών
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την στήριξη των οδοντοστοιχιών

Για την συντήρηση τους απαιτείται επαρκή στοματική υγιεινή με καθημερινό βούρτσισμα, μεσοδόντια βουρτσάκια ή οδοντικό νήμα και επανεξέταση στο οδοντιατρείο κάθε 6 μήνες. Κατα την επανεξέταση γίνεται καθαρισμός και κλινικός-ακτινογραφικός έλεγχος.

 

Άμεση φόρτιση

Ως άμεση φορτιση ορίζεται η διαδιακασία κατα την οποιά την μέρα τοποθέτησης του εμφυτεύματος ή λίγες μέρες αργότερα τοποθετείται μια μεταβατική ακίνητη αποκατάσταση ενώ η μόνιμη προσθετική αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί μετά από 3-6 μήνες. Για την άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια που αξιολογούνται από τον οδοντίατρο κατά την  τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Ανεξάρτητα απο την δυνατότητα ή μή άμεσης φόρτισης υπάρχουν πάντα λύσεις για να μην μένει ο ασθενής καθόλου χωρίς “δόντια”.

Εξαγωγή και άμεση εμφύτευση

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα την ημέρα της εξαγωγής του δοντιού να γίνεται άμεσα η τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος ,εφόσον τηρούνται οι απαραίτητες προυποθέσεις.

Τεχνικές ιστικής αναγέννησης

Όταν δεν υπάρχει το απαραίτητο  υπόβαθρο για να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα τότε ο οδοντίατρος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τεχνικές να αναγεννήσει τούς χαμένους ιστούς προκειμένου η αποκατάσταση με εμφυτεύματα να είναι ασφαλής και επιτυχής.