Ψηφιακή αποτύπωση

Τι είναι η τρισδιάστατη ψηφιακη αποτύπωση (3D intraoral scanning);

 

Πρόκειται για μία τεχνολογία που ξεκίνησε να αναπτύσσεται αρχές του 1980 μετρώντας πλέον 4 δεκαετίες εξέλιξης, αλλα τα τελευταία χρόνια η βελτίωση της νέας αυτής τεχνολογίας είναι εξαιρετική.

Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία χρησιμοποιεί ένα 3D ψηφιακό ενδοστοματικό σαρωτή για να καταγράψει τα δόντια και τα ούλα παρέχοντας μας μια τρισδιάστατη λεπτομερή απεικόνιση της στοματικής κοιλότητας.

 

Ποιές είναι οι χρήσεις του ψηφιακού ενδοστοματικού σαρωτή;

 

Οι χρήσεις της νέας αυτής τεχνολογίας στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη είναι αναρίθμητες. Η τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση χρησιμοποιείται για την κατασκευή όλου του φάσματος των προσθετικών αποκαταστάσεων όπως ολοκεραμικές όψεις, στεφάνες, γέφυρες καθώς και επιεμφυτευματικών αποκαταστάσεων, ενώ γίνονται τα πρώτα βήματα για την χρήση της στην κατασκευή ολικών και μερικών οδοντοστοιχιών.

Επίσης χρησιμοποιείται στην ορθοδοντική για την κατασκευή αόρατων ναρθήκων (clear aligners), δίνοντας στον ασθενή το επιθυμητό αρμονικό χαμόγελο χωρίς να χρησιμοποιούνται τα  αντιαισθητικά  και ενοχλητικά  “σιδεράκια”.

Στις δυνατότητες της νέας αυτής τεχνολογίας περιλαμβάνεται η ψηφιακή σχεδίαση του επιθυμητού χαμόγελου (smile design) ,η παρακολούθηση της εξέλιξης της μετακίνησης των δοντιών και της οδοντικής φθοράς στη πορεία των χρόνων(patient monitoring) καθώς και η έγκαιρη ανίχνευση οδοντικής τερηδόνας.

Σημαντική είναι η χρήση της νέας τεχνολογίας στην ψηφιακά καθοδηγούμενη εμφυτευματολογία κάνοντας την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων μια διαδικασία πιο προβλέψιμη και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

 

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ενδοστοματικoύ σαρωτή;

 

Τα πλεονεκτήματα του είναι πολλά:

  • Αποτύπωση των δοντιών χωρίς την χρήση των κλασσικών υλικών αποτύπωσης (ενδοστοματικά δισκάρια και υλικά αποτύπωσης όπως σιλικόνη και αλγινικό ) με τρόπο απλό και άνετο ,που δεν προκαλεί δυσφορία και τάση πρός έμετο εκμηδενίζοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα μετάδοσης λοιμώξεων.

Η διαδικασία μπορεί πλέον να σταματήσει και να ξεκινήσει όσες φορές θέλει ο ασθενης χωρίς να εμποδίζει καθόλου την αναπνοή και την κατάποση.

  • Η ψηφιακή αποτύπωση ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα και εξαιρετική ακρίβεια σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους αποτύπωσης όπως είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ενώ το αρχείο αποθηκεύεται ψηφιακά για μελλοντική χρήση.
  • Υπάρχει η δυνατότητα της επιτόπου επισκόπησης και επιβεβαίωσης της ακρίβειας του ψηφιακού αντιγράφου  στην οθόνη του υπολογιστή καθώς και επεξήγησης της θεραπείας στον ασθενή.
  • Μείωση τόσο του χρόνου εργασίας όσο και του αριθμού των επισκέψεων μιας και μετά την ψηφιακή αποτύπωση ακολουθεί η ηλεκτρονική άμεση αποστολή του αρχείου στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο, η ψηφιακή σχεδίαση και η ψηφιακή εκτύπωση ή κοπή των αποκαταστασεων. 

 

 

Share: